4-8 Hafer Road plan is out of context for the area

Author: Cyril Richert

On November 14th 2013, we wrote to the Council to submits comments on the proposed redevelopment of 4-8 Hafer Road. We have some sympathy for the current resident who said they wish to redevelop their home and to do so need to redevelop the entire building to pay for their plans with extra units to be sold.

The scheme proposes to replace a few 3 storey small residential blocks in the style of former council houses, with a modern 4 storey building.

Revised Drawing-Visualisation

The proposal is over-developed and completely out of context within the Victorian-style of the surrounding

We are not against the redevelopment of the current houses, and we acknowledge that the proposed building will not be much taller that the houses on one side.

However the total footprint of the construction will be more than 3 times as much as the current dwellings. As a consequence it will be very imposing and with a quite different style to the Victorian terrace houses that characterize the rest of the area. Isn’t it a characteristic of over-development?

We would like to see a reduction in size/footprint of the building, along with a more sympathetic treatment to match the other buildings in the rest of the street (the proposed design elements of the front balconies make it wildly anachronistic within the streetscape). As an example of similar development we can look at Mossbury Road where P.A. 2010/1620 was granted for 6 new units matching in a more sympathetic way the other terrace houses of the street.

In view of the recent amendments and additional visual documents submitted, we are now in a view that this is completely out of context within the Victorian-style of the surrounding. Therefore we join the many local residents to object to this plan.

We support the Battersea Society which strongly objected to the plan with the following arguments:

The proposal is contrary to DMS 1, sections a – d. in that the proposed re-development:

  • Would not integrate well with its surroundings
  • Would not contribute positively to local spatial character. In particular the loss of open space and the design of the building with obtrusive balconies at the front would be to the detriment of the streetscape and to the surrounding area
  • Would harm the amenity of nearby properties. There can be no justification for a new building within a congested area being granted eight parking spaces while providing no off-street parking. It appears there would be over-shadowing and loss of privacy
  • Is unsympathetic to the locality

We think that this modern building does not respect the character of the area in anyway, in addition to having already many characteristics of an over-development. It is odd that this application was not stopped at the consultation level, before to go to planning, and architects and owners encouraged refraining  from this complete new design out of touch with the vicinity.

If you want to comment on the application, this is here.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s